Thailand 2004

Na een paar reizen naar Thailand kun je wel stellen dat dit mijn favoriete vakantieland is, hier voel ik me thuis bij de vriendelijke mensen, geniet ik van het heerlijke eten en blijf ik me verbazen over al het moois dat er te zien is, in de steden en op het platteland. Tijd om mijn beste vriendin ook eens kennis te laten maken met dit prachtige land.

Hier vind je een fotoverslag van onze korte reis waarin we enkele  highlights van het land hebben bezocht. Van Bangkok reizen we via de drijvende markt naar Kanchanaburi waar we op een vlot varen, de oorlogsgraven bezoeken, op de beroemde spoorlijn wandelen en zwemmen bij de Erawan watervallen. Op het mooie Koh Pha Ngan gaan we uit ons dak tijdens de full moon party waarna we nog even bijkomen op Koh Samui voor we weer naar huis vliegen.

Bangkok

Op Khao San road vinden we een goedkope kamer in een guesthouse met een zwembad op het dak. Onze eerste twee dagen doen we rustig aan, we verkennen de omgeving hier, winkelen, varen we wat op de rivier en vermaken ons met een bioscoopfilm en Japans eten in de grote winkelcentra bij Siam. Op de derde dag gaan we de oude stad verkennen. Als je voor het eerst in Bangkok bent mag je natuurlijk niet de prachtige Wat Phra Kaew missen. Met de Chao Praya river express reizen we naar de koninklijke tempel, uiteraard netjes gekleed in een lange broek anders komen we niet binnen. De tempel stelt weer niet teleur; de gebouwen van het tempelcomplex zijn schitterend versierd, letterlijk. De muren zijn ingelegd met glimmende edelstenen in ingewikkelde patronen, kleine spiegeltjes en mozaïektegeltjes beschilderd met mooie bloemen. Beelden van leeuwen, engelen en reuzen yaks beschermen dat wat er in de tempel te vinden is: het beeldje van de smaragdgroene jade buddha. We nemen al het blinkende goud op ons in en wandelen dan door langs het koninklijk paleis dat binnen hetzelfde complex te vinden is, een heel mooi paleis, maar lang niet zo indrukwekkend dan al het klatergoud van de Wat Phra Kaew.

Wat Pho

Verderop in de oude stad stappen we de Wat Pho binnen, ook een must see in Bangkok. Deze tempel is een stuk bescheidener gedecoreerd; veel porseleinen bloemmotieven en kleine rotstuintjes met bonsai achtige bomen. Binnen ligt de topattractie van de tempel: de grote liggende buddha. Daar waar die in de Wat Phra Kaew bijzonder klein was met z’n 66 cm is deze juist bijzonder groot: het beeld schijnt zo’n 46 meter lang te zijn.

Tochtje over de rivier

Altijd een leuke manier om Bangkok te bekijken, vanaf het water. We huren voor een uur een longtailboot met bestuurder en laten ons door de smalle kanalen aan de overkant van de rivier varen. Langs kleine tempels, oude krotten en mooie woningen allemaal aan het water.

Op tour naar Kanchanaburi

Bij een van de vele reisburo’s aan Khao San road boeken we een twee-daagse budget tocht naar de omgeving van Kanchanaburi. De eerste dag hebben we een druk programma: we starten bij de drijvende markt van Damnoen Saduak. Het is al jaren een super toeristische plaats, maar het blijft leuk om de kleine bootjes in de kanalen te zien waarvan de waar verkocht wordt aan aan mensen op wal en in andere bootjes. Next stop: Khanchanaburi. In deze stad brengen we een kort bezoek aan de oorlogsgraven. Het zijn de graven van vooral Amerikanen, Britten, Australiers en Nederlanders die slachtoffer zijn geworden van de gedwongen arbeid aan het aanleggen van een spoorlijn naar Birma. Na de lunch, varen we op een vlot over de rivier naar een olifantenkamp waar we een kort ritje maken en de mooie dieren mogen voeren.

Erawan en River Kwai railway

Die avond logeren we in een klein kamp aan een meer in een open boomhut. De lage prijs van de trip was al terug te zien in de karige lunch, maar ook hier is duidelijk geen geld besteed. We slapen in een slaapzak op een matje op de grond. Maar het mag de pret niet drukken, de geluiden van de jungle horen we zo wel weer veel beter.

De volgende ochtend rijden we naar de Erawan watervallen waar we heerlijk afkoelen in de prachtige poelen onder de waterval terwijl we ons best doen om de kleine kietelende zuigvisjes te ontwijken. Die middag worden we afgezet op een schitterend stuk van de bekende spoorlijn die Thailand zou moeten verbinden met Burma. Dit deel loopt langs een steile berghelling op hoge palen pal langs de rivier. Nu een mooi stuk, bij de aanleg waarschijnlijk een van de gruwelijkste plekken voor de dwangarbeiders die dit aan hebben moeten leggen. Hier stappen we in de trein waar we op houten bankjes plaatsnemen en meerijden tot aan de beroemde brug over de River Kwai. Nadat de trein doorgereden is stappen wij de brug zelf ook nog even op. Dan begint het te schemeren, onze trip komt ten einde en het is tijd om door te reizen. Wij worden op de bus naar Nakhon Pathom gezet vanwaar we op de nachttrein naar het zuiden willen reizen. Die missen we nog bijna, de bus zet ons namelijk niet bij het station af maar een paar straten verder, de chauffeur wijst vaag in noordelijke richting en rijdt weg. We hebben echt geen idee waar we heen moeten. Samen met wat Australische jongens met hetzelfde doel lopen we gehaast door de donkere straten van de stad aan iedereen die we zien de weg vragend. Bezweet en gestrest komen we nagenoeg tegelijk met de trein aan op het station: we hebben het op het nippertje gehaald!

Koh Pha Ngan

De volgende ochtend komen we uitgerust aan in Surat Thani waar we op de boot naar Koh Pha Ngan stappen. Ik word goed zeeziek op dit schip en breng bijna de hele reis door zittend op de vloer naast het toilet met mijn hoofd tussen mijn benen. Eenmaal aan wal kan ik de grond wel kussen, wat ben ik blij om van dat schip af te zijn. Met een songthaew rijden we over de heuvelachtige wegen van het eiland naar Haad Rin. Wij komen voor de Full Moon party, en wij niet alleen, dus de akkomodatie heb ik vooraf geboekt. Een aangename bungalow in een klein complex met zwembad direct aan het strand. Overdag zijn we hier te vinden, even bijkomen van de afgelopen volle dagen. Als het eenmaal volle maan is lopen we naar Haad Rin. In eerste instantie moeten we er even inkomen, maar na de eerste bucket hebben we de smaak te pakken. We maken bijzonder veel nieuwe vrienden van over heel de wereld, komen zelfs bekenden uit Nederland tegen en feesten door op het strand tot het weer licht wordt.

Koh Samui

Na een paar dagen feest op Koh Pha Ngan hebben we nog twee nachten luxe geboekt om bij te komen. Met de boot is het maar een half uur van Haad Rin naar de Big Buddha pier op Koh Samui. Hier logeren we bij het Anantara hotel in een fijne suite. Vanaf het prachtige strand hebben we schitterend uitzicht op… Koh Pha Ngan.

En dan zit onze trip er weer op, we vliegen van Koh Samui naar Bangkok en door naar Amsterdam. Het was kort, we hebben veel gedaan, maar het was weer supergaaf!

Onze reis

We vliegen met China Airlines rechtstreeks naar Bangkok waar we in Khao San Palace Inn een eenvoudige kamer vinden voor drie nachten. Het is een prima plek met een aardig zwembad op het terras met goed uitzicht op de omgeving. De dronken medegasten die ’s nachts ruzie maken op de gang hebben we op de koop toe genomen. Bij een reisburo in Khao San boeken we voor 900 baht pp een low budget twee-daagse trip richting Kanchanaburi met C&C River Kwai tours  inclusief vervoer, eten en een gids. Ook regelen we hier tickets voor de nachttrein en boot naar Koh Pha Ngan. Op dit eiland logeren we drie nachten in een prima bungalow met zwembad bij Buri Beach Resort. Via het strand lopen we in een paar minuten naar de pier bij Had Rin. Op Koh Samui logeren we twee nachten in luxe bij het mooie Anantara Bophut aan de noordkust van het eiland. Van Koh Samui vliegen we met Bangkok Airways naar Bangkok en vandaar rechtstreeks door naar Amsterdam.  In totaal zijn we tien nachten in Thailand.