Brighton 2016

Brighton

Voor mijn werk moet ik in oktober 2016 weer eens in Brighton zijn, dit keer plan ik wat vrije tijd om dit gezellige Engelse stadje aan zee eens op mijn gemak te verkennen. Zo kom bij het Oosterse sprookjespaleis the Pavillions, wandel ik over Brighton Pier en winkel ik in de unieke smalle straatjes van the Lanes. Een kort fotoverslag:

Oktober in Brighton, de pier ligt er mooi bij in de avondzon. Het is nog aangenaam warm en velen trekken naar het kiezelstrand om de laatste zonnestralen te vangen en de zon in de zee te zien zakken en dan is het voor mij tijd voor een heerlijke Indiase maaltijd met een mango lassie.

Royal Pavilion

Ik start de dag met een uitgebreid ontbijt in de omgebouwde garage van Bill’s aan North street en wandel dan door naar the Royal Pavilion, het sprookjespaleis in hartje Brighton. In 1787 liet toenmalige prins George een landhuis ombouwen tot dit Oriëntaals wonder;  van buiten ziet het er uit als een Indiaas paleis, van binnen is alles in Chinese stijl. Opvallend is dat de prins, later King George IV, zelf nooit een voet in India noch China gezet heeft. Ik ben onverwacht onder de indruk van het interieur van dit rare paleis; met name de draken kroonluchter in de diner zaal is prachtig. Halverwege mijn toer door het paleis geniet ik van een korte stop op het terras van de Royal Pavilion tea-room. In het park eromheen is het gezellig druk, een bruidspaar met hun gasten lopen rond, straatartiesten spelen en half Brighton zit op het gras weekend te vieren.

Brighton Pier & the Lanes

Het is alsof ik een Wasgij puzzel binnenloop hier op de Brighton Pier; overal Engelse families op zoek naar wat vermaak in het weekend.  Deze Victoriaanse pier van eind 19e eeuw ziet er nog heel origineel uit met oude houten planken en sierlijk houten paviljoens. Vanuit de mooie oude kiosken verkoopt men tegenwoordig vooral eten van bedenkelijke kwaliteit en prijs, of biedt plaats aan een speelhal. Tegen het eind van de pier vlak voor de achtbanen, botsauto’s en het spookhuis vind ik relaxte strandstoelen. Ik ga er even zitten om van het uitzicht op Brighton beach en de zee te genieten. Brighton Pier is toch leuker van een afstandje.

Ik wandel weer terug het vasteland op naar the Lanes, het oude centrum van Brighton. Na een fijne lunch op het terras van een pub is het fijn dwalen door de smalle straten en stegen die the Lanes vormen. Vol met unieke winkeltjes, zoals het bekende chocolade paradijs Choccywoccydoodah, in een steeg die mij verdacht veel doet denken aan  Diagon Alley uit de Harry Potter films.

Mijn trip:

Met Easyjet vlieg ik naar London Gatwick, vanaf daar is het maar een half uur met de trein naar hartje Brighton. Hier logeer ik midden in het centrum, tussen the North Lane en the Pavilions in het sympathieke MyHotel. In Brighton is alles op loopafstand.

Tips

Volgens sommige ” the best burgers in Britain” vind je bij de Burger Brothers in North Road. Het is een piepklein zaakje met een beperkt menu, maar wat zijn die hamburgers lekker (en vet…).

Je kunt de hele dag terecht bij Bill’s restaurant in North Road, maar ga er vooral heen voor een uitgebreid ontbijt of brunch. In deze omgebouwde garage serveren ze de heerlijkste taarten en scones.

Mijn dagen in Brighton begonnen standaard met een take away latte op weg naar kantoor, en aan koffiezaken geen gebrek in coffee crazy Brighton. Mijn favoriet is de lokale keten Small Batch.  Je vind meerdere filialen van deze sympathieke zaak met bijzonder lekkere koffie verspreid over Brighton.

Indiaas eten is zo Engels als het maar kan, dus genoeg keuze als je trek hebt in een curry. Maar wil je eens niet bij een traditioneel Indiaas restaurant eten, probeer dan the Chilli Pickle. Een vrolijk restaurant met heerlijk eten en echt supergoede mango lassies.