Picardie en Vlaanderen 2015

Aan het eind van de zomervakantie maken we nog een korte trip naar Frankrijk en België. We bezoeken de streek Picardie en vinden hier bijzonder sfeervolle dorpjes, prachtige stranden en heerlijk eten. Op de terugreis stoppen we nog in Antwerpen voor een bezoek aan die stad en de leuke dierentuin van het nabij gelegen Mechelen.

Calais naar Somme

Vanuit Amsterdam rijden we in een kleine vier uur naar Calais waar we zo snel mogelijk de snelweg verlaten om langs de kust te rijden. We zien de ferryboten Calais in en uit varen en stoppen om de hoge rotskust van dichtbij te zien. Als we goed kijken zien we aan de overkant van het kanaal de witte kliffen van Dover. Bij Cap Griz Nez stoppen we voor onze eerste zeevruchten lunch en bezoeken we het punt vanwaar kanaal zwemmers vertrekken voor de tocht naar Engeland. Vanaf hier is maar 28 kilometer naar de overkant.

In deze streek wordt het al duidelijk dat de oorlog overal aanwezig is in de Picardie, bunkers worden afgewisseld door oorlogsmonumenten.

Vlakbij Abbeville logeren we in een leuke bungalow bij le Domaine du Val; prachtig uitzicht over de vallei, een ezel en kippen om te voeren, een leuke speeltuin en een klein zwembad, wat wil je nog meer.

Le Hourdel

Op een regenachtige ochtend trekken we gewapend met onze paraplu’s erop uit naar Le Hourdel, op zoek naar zeehonden. We vinden ze niet, wel zijn er genoeg kiezels om in de zee te werpen. We zien de visserschepen de haven weer binnenkomen vol met de vangst van die dag. Een aardige visser geeft Robin een garnaal, tijdens een lunch met verse oesters in een fijn cafe laten we hem in een emmertje water zwemmen. Na de lunch  brengen we hem weer terug naar de zee,

Cayeux sur Mer, Ault & Mers les Bains

Diezelfde middag nog komt de zon alweer voorzichtig tevoorschijn, wij rijden langs de kust en bezoeken de strandhuisjes van Cayeux sur Mer. Bij de indrukwekkende kliffen van Ault ruiken we de zilte zeelucht terwijl we gebakken vis eten op een muurtje aan zee. In Mer les Bains wandelen we over de gezellige boulevard langs de mooie Belle Epoque gevels.

le Crotoy et la Quend Plage

De dag starten we met een prutterig bakje koffie in Le Crotoy aan de baai van Somme waar we nog wat rondslenteren langs leuke winkels, bij een klein bakkertje kppen we en een smakelijke reuze merengue.  De rest van deze schitterende zomerdag brengen we met onze schep en emmer door op het strand van Quand Plage. Een gigantisch strand met mooie duinen waar we tot laat van het heerlijke weer genieten, door de golven springen, zandkastelen bouwen en schelpen verzamelen. Die avond eten we het lekkers van de zee bij een gezellige strandtent onderaan de oude stad van St. Valery sur Somme.

Amiens

De Notre Dame van Amiens is schitterend, we bewonderen de beeldhouwwerken op de gevel, de mooie glas in lood ramen, tellen de Jezus beelden en kruizen en branden een kaarsje. Iets verderop in het centrum van de stad vinden we een prachtige klok. Bij een gezellig pop up zwembad vinden we verkoeling; kinderen spatten door het water terwijl de ouders vanuit een relaxte strandstoel toekijken. Bij een ouderwetse patisserie kopen we nog een paar heerlijke Macarons d’Amiens; zachte zoete hapjes met de smaak van amandelspijs.

Peronne et Lille

Vandaag is het tijd om Frankrijk te verlaten, voor we dat doen stoppen we en route in Le Peronne waar we het Historial de la Grande Guerre museum bezoeken. Een indrukwekkend en modern museum over de eerste wereldoorlog. Het verhaal achter alle bunkers en standbeelden komt hier tot leven.

De volgende stop is de leuke Franse stad Lille, waar we door de oude stad slenteren langs prachtige gevels, fijne terrassen en mooie winkels. Op een klein terras drinken we koffie met een appelsapje voor we naar de patisserie op zoek gaan, we willen nog wat van die heerlijke merveilluex gebakjes meenemen. Helaas zijn de patisserieën die deze verkopen gesloten. Met een laaste echte Franse baguette onder onze arm zoeken we de auto weer op en rijden we naar onze eindbestemming die dag: Antwerpen.

Plankendael in Mechelen

De volgende ochtend regent het. We slapen uit, gaan uitgebreid in bad en ontbijten op ons gemak voor we op pad gaan naar de aangename dierentuin van Mechelen. Het is een bijzonder leuke dierentuin waar de diverse streken van de wereld nagebouwd zijn, er valt een hoop te zien en te doen. In het vogelverblijf hebben we grote lol: we mogen de kleurrijk Lori papegaaien nectar voeren uit onze hand.

Die avond eten we om de hoek bij Sensunik in Antwerpen, een gezellig restaurant met smakelijk eten en een geweldige grote speelzolder waar Robin tussen de gangen door heerlijk kan spelen, het is er zo leuk: hij wil niet meer weg.

Antwerpen

Onze laatste dag in Antwerpen is het gelukkig weer stralend zomerweer. De dag beginnen we goed met koffiekoeken. Daarna gaan we op pad via de markt op het theaterplein naar de dieren van de vogeltjesmarkt. Via de graanmarkt komen we op de Groenplaats waar we wederom een mooie kathedraal bewonderen. We genieten nog wat van het mooie weer op het terras voor we weer de auto inpakken en terug naar huis rijden.

De reis

In augustus rijden we vanuit Amsterdam naar Calais en langs de kust door naar Abbeville, daar logeren we vier nachten bij le Domaine du Val. Vanuit hier bezoeken we Le Hourdel, St. Valery sur Somme en Le Crotoy aan de baai van de Somme. Verder Picardie in bezoeken we de kustplaatsen Cayeux sur Mer, Ault, Mer les Bains en Quand plage. Landinwaarts rijden we naar Amiens en Le Peronne en vandaar door naar Lille. In Belgie logeren we twee nachten in het appartement van een lieve vriendin in Antwerpen en bezoeken we de Plankendael dierentuin in Mechelen.