Kroatië 2015

Een fotoverslag van onze reis door het zuiden van Kroatië. We rijden met de huurauto van Split naar Trogir waar we genieten van het strand en het uitzicht en het leuke stadje voor we doorreizen naar Sibenik waar we vanuit ons stadsappartement het kinderfestival in de oude stad bezoeken en dagtochten maken naar de wonderschone watervallen van Krka en de drukke stranden van het eiland Murter. Terug in Split stappen we op de ferry naar het eiland Brac. Hier plukken we lavendel en rijden we van strand naar strand. Onze laatste stop is Dubrovnik, via een mooie kustweg met lekkere oesters onderweg bereiken we de stad. Hier zijn we overdag bij het zwembad te vinden en ’s avonds in de indrukwekkende oude stad.

Wil je liever het uitgebreide reisverslag lezen? Klik dan hier.

Dalmatie

Vanonder de Easyjet vleugel zien de de Adriatische kust van Dolmatie al voor ons opdoemen; een helderblauwe zee met overal kleine en hele grote eilanden. Aan deze kust starten we onze trip bij Camping Belvedere een paar kilometer buiten Trogir. Onze caravan ligt direct aan zee met een prachtig uitzicht. De meeste dagen is het weer schitterend, we brengen ze graag door bij het zwembad en aan het smalle kiezelstrand.

Trogir

Niet ver van onze camping ligt het oude stadje Trogir, de leukste tocht erheen is met de boot die vanaf het strand voor onze caravan vertrekt. Vanuit de verte zien we dan al het Fort Kamerlengo opdoemen dat in een ver verleden de stad verdedigde. Vandaag de dag is de oude stadskern vooral blij met bezoekers, we struikelen over de terrassen, souvenirswinkels, pizzeria’s en ijssalons. Het doet ons veel denken aan de vakanties naar Italie uit onze jeugd. Voor junior is er gelukkig ook genoeg te doen, vooral de trampolines die we door heel Kroatië tegen zullen komen vallen ook hier in Trogir in de smaak.

Split

Vanaf onze standplaats maken we een dagtocht naar Split om de oude stad te verkennen. We parkeren onze huurauto pal voor de muren van het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus en wandelen door de gewelven naar binnen. De muren van dit paleis vormen tegenwoordig de muren van de oude stad en daar binnen is een hoop veranderd en bijgebouwd in de afgelopen eeuwen, en toch vormt het een groot en sfeervol geheel. De stad ademt geschiedenis, en daar doen de nep Romeinen en de honderden toeristen die met ons mee de stad bezoeken weinig aan af. Aan de haven lunchen we heerlijke Kroatische worstjes met ui en bekijken we de ferry boten die de haven in en uit varen, daar stappen wij later deze trip ook nog aan boord!

Sibenik

Via een schitterende route langs de Adriatische zee rijden we noordwaarts naar de stad Sibenik. We verkennen gelijk na aankomst de mooie oude stad slenterend over kleine pleintjes, langs kerken door smalle steegjes met trappen omhoog en omlaag en langs schitterende oude gevels. Weer zo’n sfeervolle oude stad, maar dit keer zijn er aanzienlijk minder toeristen. Na een maaltijd op een van de terrassen aan de baai bezoeken we een aantal voorstellingen van het kinderfestival.

Krka Nationaal Park

Het is maar een klein stukje rijden van Sibenik naar Skradin waar we op een boot stappen die ons over de rivier de Krka het nationale park in vaart. Een fijne tocht, tussen groene heuvels door. Het is nog heerlijk rustig als we aankomen. De Skradin Buk waterval maakt indruk: heel helder water dat over groene terrassen in het meertje ervoor neer buldert. Vanaf hier wandelen we door langs de waterval omhoog en maken we nog een boottocht, nog dieper het park in naar het eiland Visovac. Op dit kleine eiland midden in de rivier bezoeken we het Franciscaner klooster waar nog maar een handjevol mensen wonen. Er hangt een heerlijke rustige sfeer. Die rust is ver te zoeken als we weer terug zijn bij Skradin Buk, het meertje voor de waterval ligt nu vol met mensen. Wij varen weer terug naar het dorpje Skradin waar we lunchen en zwemmen.

Murter

Op zondag maken we nog een dagtocht vanuit Sibenik, we rijden noordwaarts langs de kust naar het kleine eiland Murter. In een van de mooie haventjes nemen we koffie met een ijsje voor we op zoek gaan naar een fijn strand. Dat vinden we, maar we zijn er niet alleen. Het lukt een parkeerplaats voor de auto te vinden en dat gaat bijna nog makkelijker dan een plekje op het strand te vinden, het is wel heeeel druk hier. Maar dat is ook wel logisch; dit is wel een hele mooie baai met bijzonder helder azuurblauw water en op het kleine kiezelstrand is bijzonder veel te doen, er is zelfs een coole glijbaan en ze verkopen er hele lekker vette snacks.

On the road

Het is geen straf om voor een groot deel weer dezelfde route te rijden terug van Sibenik naar het zuiden, langs mooie baaien met fijne uitzichten rijden we naar de grote veerhaven van Split. Het lukt ons een kaartje te bemachtigen voor de overtocht naar het eiland Brac en tegen de middag zitten we op het dek te genieten van het steeds kleiner wordende Split.

Het eiland Brac

Op het eiland Brac logeren we in Bol in een fijn appartement met uitzicht op Hvar. We gaan iedere dag op pad met een auto vol handdoeken, zwembanden en luchtbedden om de stranden van het eiland te ontdekken. Uiteraard komen we een paar keer op het wereldberoemde Zlatni Rat strand; een groot kiezelstrand waar bijzonder veel te doen is, van gezellige beachbars met strandbedden tot een tochtje met een onderzeeër. Maar we bezoeken ook de kleine baaien waar het water net zo helder is en de ijsjes en koffie ook bijzonder goed smaken. In de avonden eten we op een van de fijne terrassen in de sfeervolle haven van Bol of barbecuen we met onze vriendelijke Poolse buren op het terras van ons kleine appartementencomplex.

On the road again

Het is even passen om alle auto’s, campers, motoren en zelfs een touringcar aan boord te krijgen van de kleine ferry vanuit Sumartin terug naar het vasteland, maar het lukt. En zo varen we samen met een buslading Engelse bejaarden en een motorclub uit Sarajevo naar Makarska. Vanaf hier volgen we de kust naar het Zuiden, het wordt bijna saai dat ook hier de uitzichten weer geweldig zijn; kleine stranden met helder azuurblauw water en lieflijke havenplaatsjes wisselen elkaar af terwijl wij langs de bergen slingeren. We passeren nog door een klein stuk Bosnië Herzegovina, onvermijdelijk om het zuiden van Kroatië te bereiken. Bij de stadsmuren van Mali Ston stoppen we voor lunch voor oesters en ander lekkers uit de zee.

Dubrovnik

Van alle mooie oude steden in Kroatië hebben we de beste toch wel tot het laatst bewaard: Dubrovnik! We logeren hier op een camping met een heerlijk zwembad aan de baai met uitzicht op de cruiseschepen die de stad aandoen. Hier brengen we de meeste dagen door en in de avond verkennen we de ommuurde stad. We wandelen door de mooie straten, klimmen de trappen op en af, bewonderen de stad vanaf de dikke stadsmuren en nemen de kabelbaan naar boven voor het allerbeste uitzicht op de stad. Een mooie afsluiting van een prachtige reis door dit mooie land!

Klik hier voor het uitgebreide reisverslag.

Onze route:

We vliegen met Easyjet van Amsterdam naar Split waar we de huurauto ophalen en naar Camping Belvedere rijden bij Seget Vranjica. Hier logeren we vier nachten in een gloednieuwe caravan aan zee die we via Vacansoleil gereserveerd hebben. Vanuit hier bezoeken we Trogir en maken we een dagtocht naar Split. Onze volgende stop is Sibenik waar we 2 nachten logeren in het appartement van Zrinko dat we via Airbnb gereserveerd hebben. Een perfecte uitvalsbasis voor een dagtocht naar Krka en de stranden in de omgeving. In de avond bekijken we de oude stad van Sibenik. Vanuit Sibenik rijden we naar Split waar we aan boord stappen van een ferry van Jadrolinija die ons naar Supetar brengt. Op het eiland Brac logeren we zes nachten in een appartement in Bol dat we vanuit huis via een lokale agent geboekt hebben. We verlaten het eiland via Sumartin in het oosten. Vanuit Makarska op het vasteland rijden we langs de kust naar Dubrovnik waar we vier nachten op Camping Solitudo logeren in een caravan. We verlaten Kroatie weer met Easyjet, dit keer vanuit Dubrovnik.