Bangkok 2006

Het is een belangrijk jaar voor Thailand: dit jaar viert men de zeer geliefde koning Bhumibol Adulyadej zijn 60 jarig jubileum als koning van Thailand. Hij is hiermee nog steeds ’s werelds langst heersende vorst. Voor ons een reden om weer eens een bezoek te brengen aan ons favoriete vakantieland!

Back in Bangkok

Tijdens onze week in Bangkok logeren we met uitzicht op de rivier, vanwaar we goed de stad kunnen verkennen. Op de hitte van de dag vind je ons vooral bij heerlijke zwembad in de tuin van de Portugese ambassade.

Langs de Chao Praya

Vlak naast ons hotel stappen we zo op een van de boten van de Chao Praya Express, het is altijd fijn om een tocht over de rivier te maken in een van deze luidruchtige boten. De wind waait voor de verandering eens door onze haren, hierdoor koelen we een klein beetje af en er is onderweg genoeg moois te zien langs de kant van de weg. Dat we af en toe een spatje bruin rivierwater in ons gezicht krijgen nemen we maar op de koop toe.

Thais koken

We hebben alle tijd hier in Bangkok, dus ook zeker voor zoiets leuks als een Thaise kookcursus. Met een klein busje worden we bij ons hotel opgehaald en naar een mooi huis gebracht in de buitenwijken van de stad. Hier staan twee dames klaar om ons de geheimen van de Thaise keuken te leren. We maken een overheerlijke groene curry (al zeg ik het zelf), rollen smakelijke springrolls en wagen ons ook aan een pittige papaya salade. Het is superleuk om te doen en het gaat me veel beter af dan ik gedacht had.

Bangkok by night

In de avond verkennen we de nieuwe hotspots van Bangkok. Op het dakterras van de State Tower is het uitzicht op de rivier schitterend. Ik kijk hier ook liever naar dan naar de glazen bodem bij de bar die van kleur verandert; daar kijk je zo een dikke 60 verdiepingen naar beneden langs het gebouw de afgrond in. Als je geen hoogtevrees hebt, krijg je het hier wel van.

Feest! 

9 juni is het zover, de dag dat koning Bhumibol exact 60 jaar geleden de troon besteeg. Het wordt uitbundig gevierd in de straten van Bangkok, alles is geel gekleurd. Iedere dag kent een kleur in Thailand en geel hoort bij maandag, de dag waarop de koning geboren is. Ook wij schaffen een geel shirt aan en mengen ons in het feestgedruis rond de Wat Bowonniwet. Een belangrijke tempel in Bangkok, hier is het waar de koning en ook zijn zoon tijdelijk gediend hebben als monnik. Op straat kopen we wat lekkere hapjes en een heel uniek aandenken aan deze dag: een biljet van 60 baht.

Lang leve de koning

We lopen verder door de oude stad van Bangkok naar de Sanam Luang, op dit grote plein voor het koninklijk paleis is het een drukte van belang en met een reden. Naar verluid komt de koning hier het volk toespreken, het schijnt dat er mensen zijn die hier al 24 uur geleden voor klaar zijn gaan zitten op het grasveld. Zo fanatiek zijn wij niet, dus we sluiten achteraan aan tussen de vrolijke mensen. Als snel krijgen we kaarsjes in ons handen gedrukt die we aansteken terwijl we plechtig naar het volkslied luisteren. Daarna horen we een stem de menigte in het Thais toespreken, zou het hem zijn? Na een paar keer lang leve de koning wordt er vuurwerk aangestoken en is het feest compleet.

Tempelen door de oude stad

Na de grote dag keren we weer terug naar de oude stad en wandelen we van tempel naar tempel, zonder specifiek plan of route vinden we de meest prachtige tempels die niet in de reisgidsen staan.

Buddha te koop

Op onze wandeling komen we door bijzonder veel kleine straatje met verschillende specialismen, zo ook een straatje waar buddha beelden gemaakt en verkocht worden. We schaffen een mooi huisaltaar aan en slenteren op ons gemak door.

Weekendmarket

In het noorden van de stad ligt een paradijs voor shoppers: de Chatuchak Weekendmarkt. Een markt zo groot dat er plattegronden van gemaakt worden. Honderden kramen vol met alles wat je maar verzinnen kunt, als je op zoek bent naar een nieuwe spijkerbroek kun je hier terecht, heb je een nieuwe amulet nodig: kom naar hier. Wil je een mooi portret van de koning en koningin; zoek niet verder. Alles is hier te koop! Wij nemen weer een paar borden mee om onze Thaise servies aan te vullen.

 

En dan zit onze week in Bangkok er alweer op! Het was gaaf om dit grote feest met de Thai mee te mogen vieren en het was ook heerlijk om eens een hele week op ons gemak de stad te verkennen, hier raken wij nooit uitgekeken.

 

Onze reis

We vliegen met China Airlines rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok. Daar logeren we in het Royal Orchid Sheraton aan de Chao Praya Rivier. Ons favoriete hotel vanwege de ligging en het relaxte zwembad in de tuin waar het goed schuilen is op de hitte van de dag, via internet zijn er vaak aantrekkelijke tarieven te boeken zonder ontbijt. Dat laatste doen wij bij een klein zaakje naast het hotel waar men goede koffie serveert met verse croissants en stokbrood. De kookcursus hebben wij geboekt bij Baipai Thai Cooking school, zij halen en brengen deelnemers van en naar het hotel.