Barcelona 2012

Een fotoverslag van onze tiendaagse trip naar Barcelona eind september. We slenteren door de stad, zien veel straatartiesten,  verkennen de speeltuinen en de tapas restaurants, en maken een uitstapje naar Sitges. Als het la Merce festival losbarst komt de stad nog meer tot leven.

Ons logeer adres

We logeren in de oude vissers wijk La Barceloneta. Alle straten zijn hier smal, zo ook de straat waar wij logeren; vanaf het kleine balkon kijken we zo de kleine woning van de overburen binnen. Wat wel weer een goed inzicht geeft in hoe het ook kan: hier slapen vader, moeder en twee kinderen samen in een groot stapelbed, in de woonkamer slaapt nog een “oom” op de bank.

Aan het eind van de straat is de grote overdekt markt, de super fijne bakker zit er pal naast. De wijk zit vol met kleine (tapas) restaurantjes, terrasje, winkels en hier en daar een plein met een speeltuin. Het is een supergave plek om te logeren, we lopen de ene kant de wijk uit zo de stad in, aan de andere kant staan we zo op het strand.

Gotische Wijk

Op onze eerste dag in de stad wandelen we door de Gotische wijk, we bezoeken de indrukwekkende Kathedraal van Barcelona en stoppen regelmatig voor optredens van verschillende straatartiesten.

Aan het eind van de middag wandelen we langs het strand waar junior veel plezier heeft met een straatartiest die enorme bellen “blaast”. In onze eigen wijk eten we heerlijke tapas bij een fijne tapasbar.

Aquarium

Op een regenachtige ochtend wandelen we naar de haven van de stad voor een bezoek aan het aquarium. Het is een alleraardigst aquarium met een heuse tunnel waar we ons op een lopend band doorheen laten voeren terwijl gigantische vissen en bijzonder grote haaien boven ons hoofd zwemmen.

Ramblas en Paella

In de late middag wandelen we naar de bekendste straat van Barcelona: las Ramblas. Het is er zoals altijd bijzonder druk. We wandelen een openbaar gebouw binnen waar de Gigantes ten toon staan die we later deze week nog in actie zullen zien tijdens de la Merce voorstellingen; metershoge koning en koninginnen en draken. Ook bij de overdekte markt la Boqueria wandelen we even naar binnen. Via Placa Reial en een leuke speeltuin in de wijk erachter slenteren we weer terug naar “onze” wijk Barceloneta waar we bij restaurant Cheriff aanschuiven voor een overheerlijk Paella. Robin wordt verwend door de bediening; hij krijgt tot twee keer toe een groot bord met chocolade saus om van te smullen.

De beklimming van de Montjuich

Hemelsbreed is de Montjuic berg niet ver van waar we logeren, maar we moeten aardig wat vervoersmiddelen nemen voor we er zijn. Van de bus stappen we over op de funiculaire door de tunnel de berg op en dan over op de kabelbaan. Junior vind dat al half de lol. Boven op de berg bezoeken we het kasteel van Montjuic. Vanaf dit fraaie 17e eeuwse fort hebben we een schitterend uitzicht over de stad, de Sagrada Familia steekt hier met kop en schouders boven alle gebouwen er omheen uit. Na bakje koffie op het terras dalen we weer af naar beneden voor een rustige middag en avond in het appartement.

Naar de Platja

De afgelopen dagen was de temperatuur al prima voor eind september, alleen de zon liet zich overdag weinig zien. Dat is vandaag gelukkig anders! We pakken de strandlakens, emmertjes en schepjes in en wandelen onze buurt uit zo het strand op. Het is er rustig en we vinden gemakkelijk een plekje waar we de hele ochtend blijven, beetje zandkastelen bouwen en koffie drinken tot het weer tijd is om terug naar het appartement te gaan voor het middag slaapje.

Tapas op een stokje en een waar volksfeest

In de vroege avond stappen we de stad weer in, op de boulevard vlakbij ons appartement treden iedere dag muzikanten op, vandaag is het een heerlijk swingend Zuid Amerikaans deuntje waar Robin al snel met een paar wildvreemde vrouwen staat te dansen; ze vinden onze blonde peuter wel schattig.

Het La Merce festival is vandaag los gebarsten, na een paar smakelijke pinchos wandelen we door naar het plein voor het stadhuis. Hier staat een groot podium en vormt zich al een aardige menigte, wij voegen ons erbij. We hoeven niet lang te wachten voor het feest op gang komt; uit het stadhuis komen de huizenhoge poppen die we eerder nog aan de Ramblas gezien hadden. Deze Gigantes paraderen door de menigte vlak langs ons het podium op waar ze een trage volksdans opvoeren. Het is de start van een serie voorstellingen die standaard zijn voor La Merce; een vuurspuwende draak komt zijn kunsten tonen, volwassen mannen en vrouwen met een paardenpak aan doen een dansje en een heuse menselijk piramide wordt gevormd. Robin bekijkt het allemaal geduldig en vol verbazing vanaf onze schouders.

Sitges

Vandaag pakken we de trein en reizen langs de kust naar de bekend badplaats Sitges. Het is een gezellig typische Spaanse badplaats met een prachtig strand. Aan de boulevard nemen we een terrasje waarna we lekker langs de boulevard slenteren. We stoppen even bij een speeltuin en bewonderen de prachtige villa’s waar het waarschijnlijk heerlijk wonen is zo vlak aan het strand. Op het strand zoeken we een plekje om van het lekkere weer te genieten. Na de lunch wandelen we nog wat door de smalle straatjes achter de kerk langs schitterende gebouwen terug naar het station voor de trein terug naar Barcelona.

Die avond eten we weer bij een van de fijne tapas zaakjes bij ons in de buurt en stappen we even de kleine kermis op op de boulevard.

Fiesta!

Ook in park la Ciutadella is la Merce in volle gang, door het hele park heen zijn optredens te zien, kraampjes met eten en andere feestelijkheden. Wij genieten vooral van de unieke karretjes voor de allerkleinsten. Deze geweldige kunstwerken op wielen zijn gemaakt van allerlei materialen; er is een wagentje gemaakt van een oude wasmachine trommel, er rijdt een grote fluitketel rond, een wagen van een oud rvs aanrecht met wasrek met bestek en een oude houten la zo uit grootmoeders kast met een strijkbout als stuur. Voor de ouders is er een lange stang om de karren te duwen en als de kinderen sturen beweegt er vaak ook nog vanalles. Robin heeft er grote lol mee en wil niet weg tot hij alle wagentjes een keer geprobeerd heeft.

Die avond eten we op een supergezellig terras in Barceloneta, het eten is er bijzonder smakelijk, de bediening vriendelijk en de speeltuin naast het terras bijzonder goed geplaatst. Na afloop wandelen we door versierde straten vol feestvierende buurtbewoners naar het strand. Hier nemen we koffie met een ijsje met uitzicht op het strand waar de dag prachtig afgesloten worden met een mooie vuurwerkshow.

Dagje strand

Dat is toch zo fijn in Barcelona; een stad met een prachtig strand voor de deur. En op deze mooie zonnige dag is dat waar je ons weer kunt vinden. Dit keer lopen we wat verder door, ver voorbij hotel Arts waar we een paar bedjes huren. Ijsjes eten, koffie drinken, zandkastelen bouwen; een fijne ochtend aan het strand.

Een ander stukje Barcelona: Eixample

In de namiddag pakken we de metro naar de Passeig de Gracia. Aan deze mooie boulevard wandelen met onze buggy langs de prachtige panden zoals het Casa Batllo van Gaudi en het bijzondere Fundacio Antoni Tapies. We eten onderweg wat bij een groot en niet heel gezellig tapas restaurant, bezoeken weer een leuke speeltuin en winkelen wat op de Rambla de Catalunya, het rustigere en wat mij betreft veel leukere kleine zusje van de grote bekende Ramblas.

Park Guell

De bus sukkelt veertig minuten lang door de buitenwijken van de stad voor ‘ie de berg op tuft en wij uitstappen bij het bekende Parque Guell. Hier hebben we schitterend uitzicht op de stad, met name vanaf de gigantische kronkelende bank versierd met stukjes gebroken keramiek in alle kleuren van de regenboog. We slenteren samen met honderden andere toeristen door het bijzondere park, onder de tientalle bogen door, langs de bekende salamander naar boven. Hier is een kleine speeltuin waar junior zich even uit kan leven, uiteraard is er ook nog tijd voor een bakje koffie en een ijsje.

Smullen bij Can Mano

Onze laatste avond eten we pal om de hoek bij het kleine Can Mano, hier sta je altijd even in de rij om te wachten op een tafel, maar lang duurt het dit keer niet. De kleine tafels staan dicht op elkaar en voor we het weten hebben we al contact met de aardige Barcelonezen aan de tafel naast ons. We proeven van hun wijn en bewonderen foto’s van hun kleinkinderen. Het eten van Can Mano is eenvoudig en super lekker, ik smul bijzonder goed van de gegrilde inktvis. Als er ook nog een klein groepje muzikanten binnen wandelt is het feest compleet.

Onze trip

In onze zoektocht naar een leuke bestemming in Europa voor een korte vakantie van een dag of tien eind september surfen we het internet af, uiteindelijk valt de keuze op Barcelona. Barcelona is een bijzonder leuke stad, waar meer dan genoeg te doen is, ook met een peuter, waar uitstapjes naar buiten de stad te maken zijn en… waar we bij lekker weer gewoon naar het strand kunnen. We boeken voordelige tickets met Transavia en huren een leuk appartement via Barcelonetasuites  In dit kleine appartement in Barceloneta voelen we ons even echte Barcelonezen; iedere ochtend halen we brood bij de lokale bakker en vaak lunchen we ook in ons appartement met verse waar van de overdekte markt. In de middag doet junior een middagdutje en relaxen wij. In de stad reizen we met het openbaar vervoer of wandelen we; achter de buggy leggen we heel wat kilometers af door de stad. Barcelona telt bijzonder veel speeltuinen, je loopt zelden langer dan 10 minuten voor je er weer spontaan een tegen komt. Eten doen we in de avond vooral buiten de deur, vaak bij lokale tapas tentjes in Barceloneta;  voordelig, lekker en onze peuter kan zelf aanwijzen waar hij trek in heeft.