Luik en de Belgische Ardennen 2018

In de herfstvakantie stappen wij in de auto voor een lang weekend in de Belgische Ardennen. We bezoeken onderweg de verrassend leuk stad Luik, gaan op zoek naar het spook van la Roche en Ardenne, staan oog in oog met wild in Han sur Lesse, kruipen als echte speleologen door de grotten van Han en zien de watervallen van Coo. Kijk mee met dit foto verslag

Luik

Op weg naar de Ardennen stoppen we in de stad Luik. In een heerlijk herfstzonnetje wandelen we door deze sympathieke stad. In de oude stad slenteren we door kleine steegjes op zoek naar Geocaches. Het hoogtepunt in Luik is het beklimmen van de 374 treden van de Montagne de Bueren. Je zult hier maar wonen en met je boodschappen naar boven moeten klauteren. Eenmaal boven is het uitzicht geweldig. Ook vanaf de muren van de citadel waar we overheen wandelen kijken we uit over de stad aan de Maas. Bij Une Gaufrette Saperlipopette kopen we Luikse wafels en nog veel meer zoetigheid.

Belgische Ardennen

De natuur in de Belgische Ardennen is prachtig, glooiende heuvels en gigantische bossen. We logeren in de buurt van Vielsalm bij Centerparcs les Ardennes, midden in die bossen. Natuurlijk springen we hier ook een paar keer in het subtropische zwemparadijs. Op weg naar Vielsalm vinden we een boer waar we verse melk kunnen tappen.

la Roche en Ardenne

In mooie la Roche en Ardenne klimmen we omhoog om het kasteel te bezoeken. Hier schijnt een spook te wonen, maar daar moeten we waarschijnlijk in het donker voor terugkomen, wij vinden het niet. Wel zien we de tanks die na de strijd in de Tweede Oorlog hier achter zijn gebleven.

Han sur Lesse

Onze wandeling door het wildpark van Han sur Lesse begint bovenop de heuvel, het uitzicht over het dal is echt heel bijzonder. Het helpt dat de herfstzon volop schijnt. We zien veel verschillende dieren, of ze ook allemaal in het wild voorkomen in de Ardennen vragen we ons af, zeker als we bij het verblijf van de bruine beer komen. Maar dat het een schitterende plek is om doorheen te wandelen is wel zeker.

de grotten van Han

Als echte amateur speleologen verkennen we de grotten van Han. In een knalrode overal, rubberlaarzen en met een haarnetje en helm op mogen we een kleine grot in. Gelukkig zit er op de helm een lampje, want eenmaal binnen zien we geen hand meer voor ogen. We klauteren door de grotten, onze laarzen zuigen vast in de blubber en sommige delen zijn zo laag dat we bijna kruipend door de grot gaan. Helemaal onder de modder komen we de grot weer uit. Dat was gaaf!

De grote grotten van Han bezoeken we ook. Met een gids wandelen we de door de inmense zalen van deze grot. Sommige zalen zijn wel 60 meter hoog.

Watervallen van Coo

Het ronduit snertweer als we aankomen bij het piepkleine Coo. Maar de watervallen willen we toch echt even van dichtbij zien. En dat kan, je kunt zelfs via een trap tussen de twee watervallen in staan.

Malmedy

In Malmedy lunchen we en steken we een kaarsje aan op een goede terugreis. Want onze trip naar Luik en de Ardennen zit er alweer op. Het was leuk! We hebben genoten van de natuur, het lekker eten en al het moois dat er te zien is.