Oman 2017

In de voorjaarsvakantie reizen we naar het prachtige Oman.  We vermaken ons in de hoofdstad Muscat bij het zwembad, aan zee en in de oude stad voor we met de huurauto landinwaarts rijden. We bezoeken het authentieke Nizwa en laten ons dan naar grote hoogte brengen in de bergen van Al Jabal Al Akhdar. Hier wandelen we door de kloof de drie- dorpen tocht. Helaas kunnen we niet onze hele reis afmaken, maar dat wat we wel gezien hebben van Oman smaakt zeker naar meer, wat een prachtig land, wat een geweldig vriendelijke mensen.

 

Qurum beach – Muscat

In Muscat logeren we in het InterContinental hotel aan Qurum beach, een fijne uitvalsbasis om de stad te verkennen. Het hotel is wat gedateerd, echte jaren 80 Arabische sjiek. Maar de faciliteiten zijn meer dan fijn en de ligging aan zee is helemaal top. In de avond bekijken we de zonsondergang vanaf het strand waar druk gevoetbald wordt. Naast het hotel zijn een aantal leuke restaurantjes te vinden waar we smakelijk eten met uitzicht op zee.

Corniche

In de haven van Muscat wandelen we het oude Oman binnen. Op de vismarkt wordt druk onderhandeld en de meest exotische vissen verkocht. De verkopers zijn trots op hun waar en gaan graag op de foto. Via de Corniche boulevard wandelen we langs het water waar de zandkleurige schepen van de koning aangemeerd liggen naast de traditionele oude houten schepen. In de souk is het een drukte van belang, alles wat je nodig hebt en meer is hier te krijgen; van traditionele Omani hoedjes en dolken tot kitscherige souvenirs. We slenteren door de smalle steegjes, vinden een bankje en nemen een Oman coffee om heerlijk mensen te kijken

Sultan Qaboos Grand Mosque

Netjes gekleed en voorzien van een hoofddoek bezoeken we een van de mooiste gebouwen van de stad: de Sultan Qaboos Grand Mosque. En een Grand Mosque is het zeker! Een schitterend gebouw dat in al zijn eenvoud indruk maakt met de prachtige galerijen en het bijzonder mooie marmer dat gebruikt is. Binnen in de grote gebedshal is er kosten nog moeite gespaard om indruk te maken. De muren en plafonds zijn bekleed met marmer en keramiek in voornamelijk blauw en groen. In kleine nisjes staan boeken opgesteld. Het vloerkleed is door 600 weefsters in Iran met de hand geweven, een taak waar men 4 jaar over gedaan heeft. Het resultaat is er dan ook: een prachtig kleed uit een stuk van maar liefst 60 bij 70 meter. Ook over de Swarovski kroonluchters lezen we indrukwekkende feiten in onze reisgids: er hangen er 35 in totaal. De grootste hangt in de koepel in het midden van de ruimte, is 14 meter hoog en weegt een flinke 8 ton.

Die avond rijden we naar de Avenue Mall waar we in de grote LuLu supermarkt wat proviand inslaan, het flesje dadelsiroop voor thuis kan ik ook niet laten staan. Op de bovenste verdieping eten we een hapje en laten we Robin “los” in de kidszone. Bizar veel verschillende spelletjes zijn hier te doen, maar er zijn ook gewoon botsauto’s en er rijdt een heuse achtbaan over de verdieping.

Nizwa

Na een paar hele prettige dagen in Muscat stappen we in onze huurauto en rijden we het binnenland in. De wegen zijn bijzonder goed en zodra we de stad achter ons laten wordt de omgeving ook mooi. Hoge kale bergen begeleiden ons de gehele weg en heel af en toe zien we een groen oase van dadelpalmen en mooie zandkleurige huizen.

In Nizwa parkeren we de auto hartje centrum en stappen we de Souk binnen. Deze is heel anders dan die we in Muscat gezien hebben; hallen met vlees, vis, groente en meer en aparte winkels die aardewerk en souvenirs verkopen. Direkt naast de souk ligt het fort van Nizwa. Als we binnenstappen zien we dat het fort aanzienlijk groter is dan het aan de buitenkant doet vermoeden. Na een bakje koffie op het aangename terras op de binnenplaats zwerven we door het fort. Door kleine kamers, langs putten en voorraad kamers tot aan de hoge toren die het belangrijkste uitkijk punt vormt, belangrijk in tijden dat de stad veelvuldig aangevallen werd. Hier, vanaf 20 meter hoogte, hebben we een goed uitzicht over de stad. Zoals bijna alle gebouwen in het land is ook hier alles laagbouw en zandkleurig of wit. Door de ligging tussen de bergen en groene dadelpalmen is het duidelijk dat de stad in een vruchtbare vallei gebouwd is.

Al Jabal Al Akhdar

Vanuit Nizwa rijden we naar de “groene” bergen van Al Jabal Al Akhdar. De laatste kilometers de berg op zijn zo steil dat deze alleen met een 4 wheel drive afgelegd mogen worden. We stappen bij de politiecheckpoint dan ook over op een wagen van het Anantara resort waar we gaan logeren. Dit hotel is gloednieuw en ligt werkelijk waar schitterend op 2000 meter hoogte aan de rand van de canyon. Het uitzicht vanuit onze kamer is adembenemend schoon, we zien de bergen; de kleine dorpjes die tegen de hellingen aan gebouwd zijn en de kloof richting Nizwa. Midden in het hotel is een uitzichtpunt vernoemd naar Lady Diana die hier in de jaren 80 met Charles op bezoek is geweest. Naar het schijnt heb je vanaf dit Diana’s point het beste uitzicht op de kloof. In het hotel genieten we niet alleen van dat uitzicht dat maar niet gaat vervelen, maar ook van het fijne zwembad (wel een beetje koud), de lekkere warme bubbelbaden met uitzicht en de super relaxte spa. Junior is gelijk fan van de kinderclub.

Wandelen door Al Jabal Al Akhdar

We willen de bergen niet alleen vanaf het terras van onze kamer zien en besluiten een wandeling te gaan maken. Vanuit het hotel dalen we af richting de dorpen die we al vanuit de verte zien liggen, in totaal zijn er drie die op wandelafstand liggen. De route is gemarkeerd door geschilderde vlaggen en goed te volgen.  Robin ontpopt zich als spoorzoeker en gidst ons van vlag naar vlag, wijst ons op “gevaarlijke” stenen en klimt en klautert als een echte berggeit over de smalle paden. De dorpen zijn deels verlaten, veel huizen zijn overwoekerd en soms half ingestort. Halverwege de weg naar het derde dorp houden we een eenvoudige picknick aan de rand van berg en besluiten we weer terug omhoog te klauteren. Een superleuk tochtje dat we afsluiten met het opwarmen van onze spieren in het bubbelbad.

De volgende ochtend reizen we onverwacht vroeger dan gepland terug naar Muscat vanwaar we in de avond direct naar Amsterdam vliegen.

 

Onze reis

We vliegen met British Airways via London Heathrow naar Muscat; een goede verbinding met een betere prijs dan die van de “rechtstreekse”  vlucht van de KLM (die stopt 1,5/2 uur in Abu Dhabi). Heen reizen we in de World Traveler Plus klasse, waar de stoelen breder zijn en de beenruimte aanzienlijk beter is dan in de gewone economy. In Muscat logeren we in het InterContinental hotel, het tarief voor dit luxe hotel is aantrekkelijk, waarschijnlijk omdat het hotel op het punt staat een grote renovatie in te gaan. De ligging is erg goed aan het strand en het zwembad is superfijn. Via Sunny Cars hebben we een auto gereserveerd bij Thrifty die de wagen op de tweede dag bij het hotel af komen leveren. In de bergen logeren we in het gloednieuwe Anantara Al Jabal Al Akhdar. Een prachtig resort, met geweldige mooie kamers en hele goede faciliteiten bovenop een schitterende ligging. Dit alles heeft uiteraard wel een behoorlijk prijskaartje, ook ter plaatse worden er flinke prijzen  gerekend voor o.a. eten en drinken.

Het plan was om na de bergen naar de woestijn te rijden voor een nachtje in een tentenkamp onder de sterrenhemel, om daarna via de bootwerven van Sur en een bezoek aan een wadi naar het Shangri La te rijden voor wat strandplezier en misschien wel wat dolfijnen en schildpadden te spotten. Daarvoor moeten we dus nog maar een keer terugkomen!

 

 

 

Plaats een reactie